Odlični rezultati projekta “Žene – snaga zajednice” koji se provodi u općini Klakar

Jedanaest žena s područja općine Klakar zaposleno je u sklopu projekta "Žene - snaga zajednice".

0
1120

Projekt „Žene – snaga zajednice“ provodi općina Klakar, a uključeno je 11 žena. Projekt je zamišljen kao pomoć starijim osobama s područja općine, a 11 žena zaposleno je tijekom 23 mjeseca, koliko i traje projekt. Tijekom provedbe omogućeno ima je pohađanje programa osposobljavanja za računalnog operatera, a njih dvije su položile i vozački ispit. Zaposlene žene u projektu su s područja općine Klakar, iz Ruščice, Donje i Gornje Berine i Klakara i odabrane su za posao u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji je partner u provedbi projekta, kao i Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod koji je kao partner imao ulogu definirati popis korisnika prihvatljivih za ovaj projekt.

– Cilj projekta „Žene – snaga zajednice“ je olakšati pristup zapošljavanja žena pripadnica ranjivih skupina te ih osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici Način je to kojim će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva a ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i podići razina kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt se do sada pokazao uspješnim i za korisnike i za žene. Od planiranih 40 korisnika broj se povećao na 60 pa smo shodno tomu i zaposlili jednu ženu više nego smo, planirali. Danas smo se okupili radi dodjele uvjerenja za sedam djelatnica koje su prošle edukaciju za računalnog operatera. Žene su dobile radno mjesto, radno iskustvo, socijalnu uključenost dok je mještanima općine koji su u potrebi uvelike olakšan život, što su u stvari i ciljevi projekta.- kazala je Gabriela Jandrlić, struč.spec.oec, voditeljica je projekta u Općini Klakar.

Jedna od polaznica osposobljavanja za računalnog operatera bila je i gospođa Vesna Bilandžić.
– Edukacija je trajala oko četiri mjeseca, tjedno smo odlazili po tri do četiri puta na predavanja u dogovoru s voditeljicom. Bilo je to još jedno novo iskustvo i znanje koje smo kroz projekt dobili ii vjerujem da će mi biti od pomoći i za ubuduće, po završetku projekta.- Školovanje smo završili u rekordnom roku. Učili smo od Worda, Ekcela,Powr Point-a.. dobro će nam doći i u budućnosti jer dobili smo osnovno znanje a znamo da se bez informatike danas teško zaposliti bilo gdje. U projekt sam se općenito uključila kao seosko dijete koje će raditi i pomoći svojim suseljanima. S njima je lako raditi jer nisu zahtjevni, skromni su i jednostavni i traže malo pažnje i pomoći.- kazala nam je danas i Katarina Lučić koja uz edukaciju skrbi o pet korisnika.

Danijela Lakušić ima sedmero djece i do sada su oni uvijek bili prioritet u svemu.- Sada kada su oni odrasli ja sam došla na red, odlučila se prijaviti na projekt, radim a sada sam na putu da konačno dobijem i vozački ispit kojeg sam godinama željela polagati. Hvala instruktoru na strpljenju i vjerujem da ću uskoro u rukama imat vozačku dozvolu.

Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Općine Klakar.

Ukupna vrijednost projekta 1.963.665,90 kn, EU potpora: 100%