Omogućavamo lakši i kvalitetniji život mještana

Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Klakar

0
675

Dan općine Klakar i blagdan svetih Ivana i Pavla obilježen je manifestacijama koje su počele protekloga petka, kada je održan noćni malonogometni turnir “Graničar 2019.” u organizaciji Nogometnog kluba “Graničar”. U subotu je ekološka udruga “Bacalica” organizirala fišijadu u Donjoj Bebrini, a u ponedjeljak je u Gornjoj Bebrini održan noćni malonogometni turnir u organizaciji Nogometnog kluba “Slavonac”. U srijedu su predstavnici općine Klakar, županijske i policijske uprave, mještani te pripadnici Udruge specijalne jedinice policije “Šimini anđeli pakla” položili vijence kod spomenika poginulim braniteljima u Ruščici te spomenika Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini, a nakon mise u crkvi svetog Jakoba apostola starijeg u Klakaru u mjesnom domu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Među vodećima u povlačenju sredstava

Predsjednik općinskog vijeća Tomislav Pendić istaknuo je da općinska uprava financijski pomaže najranjivijim skupinama građana: – Od ove godine sufinanciramo trošak boravka u slavonskobrodskim dječjim vrtićima s 500 kuna i imamo 27 korisnika te mjere. Vlada je najavila sufinanciranje kupnje školskih udžbenika za osnovu školu, pa smo sredstva za tu svrhu prenamijenili u pomoć pri kupnji udžbenika za srednju školu. Ove godine smo drugi put isplatili uskrsnicu od 400 kuna za 70 korisnika koji imaju mirovinu u iznosu do 1.500 kuna. Proračunom je predviđena i isplata istog iznosa božićnice toj skupini građana. Općina Klakar sufinancira i odlazak djece na ljetovanje te školu plivanja. To je paket socijalnih mjera kojima, s obzirom na to da smo suočeni s velikim iseljavanjem stanovništva, želimo pomoći građanima koji ostaju u općini.

Općina prati ravnomjerni razvoj svih naselja, a među velikim projektima je, prema Pendićevim riječima, potpisana odluka o gradnji dječjeg vrtića u Ruščici, u potpunosti financiranog iz mjere 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u vrijednosti 7,4 milijuna kuna. Potkraj prošle godine potpisan je i ugovor vrijedan 490 tisuća kuna za energetsku obnovu mjesnog doma u Gornjoj Bebrini. U gradnju nove zgrade općinske uprave dosad je uloženo 1,5 milijuna kuna, a osigurano je 400 tisuća kuna za završetak radova. Općinska uprava trenutačno iščekuje odluku o rekonstrukciji i gradnji šumskih puteva, vrijednu pet milijuna kuna, kojom bi bila sagrađena infrastrukturna mreža cesta dužine četiri kilometra kroz sva četiri naselja u općini. Među trenutačnim prioritetima su završetak radova na mrtvačnici u Klakaru te dogradnja Mjesnog doma u Ruščici.

“Što se tiče infrastrukture, od 96 hektara površine Lučke uprave Slavonski Brod 80 posto površine nalazi se u općini Klakar. Ondje ima ulaganja vrijednih 110 milijuna kuna uz PDV i već su vidljivi infrastrukturni radovi u lučkoj upravi koji su samim time i izravna ulaganja i u općini, pa vrlo skoro očekujemo završetak radova na spojnoj cesti Bjeliš-Gornja Bebrina-Klakar što će uvelike olakšati komunikaciju mještana općine sa Slavonskim Brodom” – pojasnio je Pendić i dodao da općinski proračun iznosi oko pet milijuna kuna te istaknuo: “Općina Klakar je među vodećima u Brodsko-posavskoj županiji po povlačenju sredstava. Uz sredstva za dječji vrtić povučeno je i šest milijuna za drugu fazu gradnje IPARD ceste Ruščica-Gornja Bebrina, provodimo program “Zaželi” u iznosu od dva milijuna kuna, a početkom godine dobili smo 250 tisuća kuna za rekonstrukciju ulice Josipa Kozarca u Ruščici i 350 tisuća kuna za rekonstrukciju pješačkih staza u općini.”

“O dosadašnjoj suradnji s općinom Klakar imamo samo riječi hvale i zahvale. Podupiremo sve projekte u općini koja se vrlo rado uključuje u županijske projekte, poput programa razvoja širokopojasnog interneta. U općini je pokrenuto puno projekata na državnoj te europskoj razini, a nadam se da će oni koji su u tijeku što prije završiti i doprinijeti boljem razvoju te kvalitetnijem životu na području općine. Biti član općinske uprave u bilo kojoj općini u Slavoniji i Baranji zasigurno je vrlo težak zadatak i jako odgovoran posao kojim se nije lako baviti u današnje vrijeme. Cijenim svaki trud i rad koji načelnici općina i svih koji rade na programima u općinama, ne samo u Brodsko-posavskoj županiji već u čitavoj Slavoniji” – rekao je zamjenik župana Damir Mirković.