Postignut kompromisni dogovor oko organizacije nastave škole u Ruščici

Održana konferencija za medije na temu organiziranja nastave u Područnoj školi Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Ruščici.

0
737

Danas je u Velikoj vijećnici gradske uprave održana konferencija za medije na temu organiziranja nastave u Područnoj školi Osnovne škole Vladimir Nazor u Ruščici, kao i Područnoj školi Osnovne škole Blaž Tadijanović u Podcrkavlju.

Konferenciji je prethodio sastanak između gradonačelnika Mirka Duspare i povjerenice Sindikata hrvatskih učitelja Brodsko-posavske županije, gđe. Verice Lukačević te voditelja područnog ureda Osijek, g. Aleksandra Lukadinovića.

Na sastanku je postignut dogovor kojim će djeca iz Gornje Vrbe, Ruščice, Gornje Bebrine, Klakara, Donje Bebrine i Donje Vrbe, a koja pohađaju niže razrede osnovne škole, odnosno od prvog do četvrtog razreda, ostati u svojim školama, dok će učenici od petog do osmog razreda, od jeseni pohađati školu u Ruščici. Isti sporazum postignut je i po pitanju škole u Podcrkavlju.

Podsjetimo, zgrada sadašnje Područne škole OŠ “Vladimir Nazor” Ruščica izgrađena je temeljem projekta kojeg je 2007. godine pokrenula Općina Klakar i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja. Škola je izgrađena za 480 učenika, a nju danas pohađa tek njih 46. Grad Slavonski Brod od Ministarstva znanosti i obrazovanja ishodio je novčana sredstva za opremanje škole te stvorio uvjete za prelazak učenika iz gore navedenih sela u ovu novu, moderno opremljenu školu.

U nastavku donosimo Gradonačelnikovu izjavu sa konferencije za medije:

„Upravo smo završili sastanak sa sindikatom učitelja, a vezano uz problematiku organizacije nastave u novoj školi u Ruščici i to kao vlasnik i osnivač škola na području grada Slavonskog Broda, a u koje ulaze i područne škole Vladimir Nazor i to Gornja Vrba, Ruščica, Gornja Bebrina, Klakar i Donja Bebrina i kao osnivač Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, područne škole u Donjoj Vrbi.

Sa sličnom problematikom možemo spomenuti i Područnu školu Osnovne škole Blaž Tadijanović u Podcrkavlju.

Napominjemo kako smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili sredstva za opremanje Područne škole u Ruščici koja je izgrađena za kapacitet od 480 učenika u jednoj smjeni. Sredstva su nam odobrena, a ovih dana škola je i opremljena.

Preusmjeravanjem učenika iz navedenih sela u školu u Ruščici stvorili bi se uvjeti da se i u matičnoj školi Vladimir Nazor u Slavonskom Brodu organizira nastava u jednoj smjeni.

Na sastanku s predstavnicima sindikata učitelja, postigli smo dogovor da djeca od prvog do četvrtog razreda ostanu u svojim školama, a osnovnoškolci od petog do osmog razreda iz Donje Vrbe, Gornje Vrbe, Ruščice, Klakara, Gornje Bebrine i Donje Bebrine pohađati će školu u Ruščici.

Na taj način bi škola u Ruščici uz učenike koji ju već pohađaju odnosno njih 46, dobila još 210 učenika te bi sada imala ukupno 256 učenika.

Osim boljih uvjeta koji će biti pruženi školarcima, na ovaj način otvara se i mogućnost da djeca idu u produženi boravak, a time bi se zaposlio i dodatan broj učiteljica.

Dakle, ovim mjerama ne gubimo nego dobivamo dodatna radna mjesta, a što je bio jedan od problema prelaska mlađe djece u školu u Ruščici.

Slična situacija je i sa školom u Podcrkavlju koju učenici pohađaju u jednoj smjeni. Preustrojem kojim bi djeca iz Tomice i Rastušja išla u školu u Podcrkavlju stvorili bi se uvjeti da i djeca u Podvinju idu u jednu smjenu.

Ono što je najbitnije za istaknuti je da djeca neće duž putovati, nego čak i kraće. Dakle, prijevoz je za one koji ispunjavaju uvjete bio organiziran i do sada do matične škole, a biti će organizirani i u buduće do škole u Ruščici.“

Na upit novinara o tome ima li saznanja koliko djece od prvog do četvrtog razreda će ostati u svojim školama, Gradonačelnik je odgovorio kako Gornja Vrba ima ukupno 74 učenika, Ruščica 43, Gornja Bebrina 15, Klakar 16, Donja Bebrina 21 i Donja Vrba 17 učenika.

Također, na upit o tome je li Grad Ministarstvu uputio prijedlog za novom mrežom školama, istaknuto je kako grad već nekoliko godina predlaže Ministarstvu novu mrežu škola, a kojom bi se osamostalile one područne škole koje za to ispunjavaju uvjete.

Još jednom treba istaknuti kako je današnji sastanak između Gradonačelnika i predstavnika sindikata učitelja završio postignutim dogovorom, odnosno kako će djeca navedenih sela, a koja pohađaju niže razrede osnovne škole ostati u svojim školama, dok će učenici od petog do osmog razreda, od jeseni pohađati školu u Ruščici.

Nakon sastanka i Sindikat hrvatskih učitelja održao je ispred matične škole Vladimir Nazor konferenicju za medije simbolično 5 do 12. Istaknuli su zadovljstvo postognutim, no dio roditelja učenika viših razreda iz Gornje i Donje Vrbe istaknuo je da će njihova djeca prisilno promijeniti razrede i školu budući da po trenutom ustroju pripadaju OŠ Ivan Goran Kovačić, a ne OŠ Vladimir Nazor te da se s time ne slažu budući da u mjestima postoji tradicija odlaska u ovu školu od 5. do 8. razreda. Najavili su daljnju borbu da njihova djece na mijenjaju škole.