GOSPODARSTVO – Obavijest mještanima Općine Klakar – Aktivacija Zone malog gospodarstva “Biđevi – Ruščica”

GOSPODARSTVO – Prostornim su planom uređenja općine Klakar na području općine stvorene dvije poduzetničke zone: Poduzetnička zona „Jelas“, površine 149 ha, te Poduzetnička zona „Ruščica – jug“, poznata i kao Zona malog gospodarstva „Biđevi – Ruščica“,  koja se prostire na 14,5ha.

Poduzetnička zona „Ruščica – jug“ namijenjena je razvoju maloga gospodarstva te je u proteklom razdoblju djelomično komunalno uređena, primarno izgradnjom kanalizacijske i vodovodne mreže, a u određenom dijelu izgradnjom prve faze javne rasvjete. Unutar zone je, u skladu sa građevinskom dozvolom, napravljena i prva faza cestovne komunikacije kao priprema za asfaltni sloj.

Upravo svi ranije odrađeni građevinski zahvati u Poduzetničkoj zoni, kao i sama lokacija zone, blizina Luke „Brod“ i lučkog područja, a shodno tome i dobro povezana sa autocestom, ovoj su poduzetničkoj zoni omogućili dodatni značaj i važnost.

Shvaćajući važnost industrijskih zona kao razvojnog potencijala naše općine obavještavam Vas da je općina Klakar u lipnju 2021. godine zaprimila pismo namjere od strane Hrvatske elektroprivrede d.d. u kojemu je iskazan interes za kupnju građevinskog zemljišta unutar poduzetničke zone „Ruščica – Jug“ s namjerom izgradnje poslovno – skladišnog objekta. Općina Klakar pozitivno je reagirala na pismo namjere te je potpisan kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta između općine Klakar i HEP-a d.d.

Važno je napomenuti kako je Odbor za nekretnine, kao i samo Općinsko vijeće općine Klakar, svojom brzom reakcijom i jednoglasnim odlukama uvelike pomoglo realizaciji ovoga projekta.

Samo potpisivanje kupoprodajnog ugovora s HEP-a d.d. uslijedilo je 14. prosinca 2021. godine nakon višemjesečnih aktivnosti, ispitivanja uvjeta građenja u navedenom području i ishođenja svih potrebnih suglasnosti, pozitivnog mišljenja Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu po pitanju potrebe arheološkog ispitivanja lokaliteta, te nakon što je ovlašteni sudski vještak i procjenitelj izradio Procjembeni elaborat vrijednosti nekretnine. Za česticu površine 15.635m2 općina je uprihodila ukupno 312.700kn, odnosno 20kn/m2.

Na kraju možemo reći kako se općina Klakar u konkretnom slučaju pokazala kao privlačno mjesto za investicije što nam daje poticaj za nastavak rada na unaprijeđenju gospodarskih potencijala općine. Osim novca koji će biti uložen u daljnji razvitak infrastrukture u poduzetničkoj zoni, dolazak respektabilnog poslovnog subjekta kao što je HEP d.d. pokazuje kako poduzetnička zona predstavlja značajan potencijal za budući razvoj općine te možemo izraziti nadu kako će ovo biti tek prva u nizu investicija u gospodarskim zonama općine Klakar.

OPĆINSKI NAČELNIK
Tomislav Pendić

 

 

Skip to content